dr. Damir Starčević, spec. ortoped - Akromion 2

Vaš internet pretraživač (Internet Explorer 7 ili niži) je zastario. U njemu postoje otkriveni sigurnosni propusti koji bi mogli ugroziti Vaše računalo. Navedeni pretraživači ne prikazuju sve mogućnosti ove ili drugih web stranica. Naučite kako obnoviti Vaš pretračivać.

X

dr. Damir Starčević, spec. ortoped

Damir Starčević dr. med., specijalist ortoped. Uže područje interesa je liječenje ozljeda i bolesti lakta, ručnog zgloba i šake, te sportska medicina i liječenje bolesti i ozljeda koljena. Izvodi artroskopske zahvate lakta, ručnog zgloba i šake. Liječnik u sportskim klubovima i selekcijama.

Tema predavanja: Dijagnostika i liječenje osteoartritisa palca (rizartroza)

Osteoartritis korjena palca je poznat i pod nazivom rizartroza i dovodi do bolova i ograničenja kretnji u palcu uz čestu deformaciju šake u području korjena palca. Češće se javlja kod žena i vrlo često se javlja na obje šake istovremeno. Pacijenti navode nemogućnost izvođenja finih kretnji, poput zakopčavanja, pisanja i slično. Za postavljanje dijagnoze osim kliničkog pregleda, potrebna je u prvom redu RTG snimka, te eventualno MR. Važno je bolest razlikovati od DeQeurvainove bolesti, sindroma karpalnog kanala i „škljocavog“ prsta. U prvim stadijima bolesti liječenje je prvenstveno neoperativno i sastoji se od modifikacije aktivnosti, primjene ortoza, aplikacija injekcija u zglob, fizikalne terapije i upotrebe analgetika. U kasnijim stadijima bolesti potrebno je operacijsko liječenje. Postoji više metoda operacijskog liječenja, od artroskopije, preko interpozicijske artroplastike i stabilizacije zgloba do artrodeze zgloba.

← Povratak na listu predavača