prof.dr.sc. Rok Vengust, spec. ortoped - Akromion 2

Vaš internet pretraživač (Internet Explorer 7 ili niži) je zastario. U njemu postoje otkriveni sigurnosni propusti koji bi mogli ugroziti Vaše računalo. Navedeni pretraživači ne prikazuju sve mogućnosti ove ili drugih web stranica. Naučite kako obnoviti Vaš pretračivać.

X

prof.dr.sc. Rok Vengust, spec. ortoped

Tema predavanja: Degenerativna bolest kralježnice: patologija i liječenje

Patologiju kralježnice dijelimo na pet velikih skupina: degenerativna bolest, patologija koje je posljedica osteoporoze ili upalnih bolesti, tumori i infekcijske bolesti. Daleko najčešće bolove i druge simptome aksijalnog skeleta uzrokuju degenerativne promjene, koja prije svega pogađaju mobilnije segmente, tj lumbalnu i vratnu kralježnicu.
Degenerativna kaskada tipično počinje u intervertebralnom disku, sekundarno su zahvaćeni i fasetni zglobovi. Najčešća degenerativna patologija je diskus hernija, koja se javlja tipično kod mlađih ljudi u starosnoj dobi od 30 do 50 godina. Druga po učestalosti je spinalna stenoza, koja se pojavljuje u osoba starijih od 60 godina. Rjeđe su različite deformacije kralježnice, među koje ubrajamo degenerativnu spondilolistezu, degenerativnu skoliozu i instabilitet mobilnog segmenta. Uz patologiju kralježnice sa starenjem dolazi do smanjenja mišićne mase (sarkopenija), pa se kao posljedica kombinacije degenerativnih promjena mobilnih segmenata i sarkopenije javlja rušenje sagitalnog profila kralježnice. U želji po uspravnom položaju tijela u igru dolaze kompenzatorni mehanizmi za održavanje sagitalne ravnoteže: retroverzija zdjelice, hipokifoza torakalne kralježnice, segmentna hiperekstenzija a na kraju i fleksija u koljenima i kukovima.
Liječenje degenerativne bolesti kralježnice je, osim u hitnim slučajevima, najprije konzervativno. U slučaju slabog rezultata nakon konzervativnih mjera potrebno je kirurško liječenje: kod hernije radi se discektomija a kod stenoze dekompresija. U pravilu se radi o jednostavnijim operacijama s brzom rehabilitacijom. Kompleksniji zahvati s instrumentacijom i spondilodeza se rade u slučaju različitih deformacija. Najteži su zahvati osteotomije kralježnice, koje se primjenjuju za korekciju sagitalne neravnoteže.

← Povratak na listu predavača