prof.dr.sc. Nikola Čičak - Akromion 2

Vaš internet pretraživač (Internet Explorer 7 ili niži) je zastario. U njemu postoje otkriveni sigurnosni propusti koji bi mogli ugroziti Vaše računalo. Navedeni pretraživači ne prikazuju sve mogućnosti ove ili drugih web stranica. Naučite kako obnoviti Vaš pretračivać.

X

prof.dr.sc. Nikola Čičak

Profesor Nikola Čičak je međunarodno poznat ortoped koji se bavi kirurgijom ramena te ugradnjom umjetnog kuka kao užim područjem djelovanja. U ortopedskoj kirurgiji ramena zasebno mjesto zauzima ultrazvučna dijagnostika ozljeda i bolesti ramena. U kiruškom dijelu izvodi sve vrste artroskopskih operacija ramena, posebno se ističe artroskopska rekonstrukcija rotatorne manšete i stabilizacije ramena. Ugrađuje sve vrste proteza ramena od primarnih do revizijskih zahvata koje uključuje i rekonstrukciju ramena te transpozicije mišića.

Ugrađuje sve vrste proteza kuka od primarnih do revizijskih proteza s posebnim naglaskom na rekonstrukciju acetabuluma s trabekularnim metalom I umetcima od tantalija.

U širem području djelovanja bavi se dijagnostikom i liječenjem bolesti I ozljeda sustava za kretanje te rekonstrukcijom loše saniranih ozljeda I prijeloma.

Tema prvog predavanja: Dijagnostika i liječenje osteoartritisa ramena
Osteoartritis ramena karakteriziran je bolovima i ograničenju pokreta kao kod večine artroza. U kliničkom nalazu aktivni i pasivni pokreti su ograničeni u svim ravninama, elevacija, unutarnja i vanjska rotacija ruke. Klinički nalaz sličan je smrznutom ramenu s tim da kod artroze je povećana pasivna pokretljivost u odnosu na aktivne pokrete, što nije slučaj kod smrznutog ramena. Ultrazvučnim nalazom ramena u pravilu se javlja izljev u ovojnici bicepsa. Na radiološkoj snimci u AP projekciji prikazuje se tipični osteofit glave humerusa na kaudalnom dijelu. Liječenje: Konzervativne mjere liječenja uključuju antiupalne lijekove i smanjenje opterćenja. Artroskopska toaleta ramena rijetko se izvodi. Ugradnja potpune proteze ramena je definitivno liječenje. Ako se radi o mlađem pacijentu s kvalitetom koštanom masom glave humerusa, ugrađuje se pokrovna proteza (bez trupa). Nakon operacije provodi se klasična fizikalna terapija s napomenom da treba izbjegavati vanjsku rotaciju ruke prvih 6 tjedana.

← Povratak na listu predavača